Proiecte
Asociația noastră, ADI Intervenție în Situații de Urgență Nord-Vest Bihor, a depus două proiecte transfrontaliere în cadrul programului Interreg VI-A RO-HU. Ambele proiecte au fost concepute cu accent pe promovarea unei cooperări transfrontaliere mai durabile, bazate pe comunitate și mai eficiente. În mod specific, obiectivele acestora se aliniază cu ISO6.3: Construirea încrederii reciproce, cu accentul pe încurajarea acțiunilor interpersonale.
Proiectul intitulat CrossTrain (ROHU00256) a fost depus în colaborare cu Asociația Special Research Rescue Hajdú. Partenerii proiectului de implementare aduc experiență în diverse domenii de management al dezastrelor, inclusiv cercetare, salvare tehnică și formare pentru pompieri. Subliniind incluziunea, salutăm participarea civilă pentru a lărgi grupul de potențiali voluntari.
Inițiativa de formare, care implică 100 de persoane sub îndrumarea unor instructori experimentați, abordează domenii esențiale, cum ar fi managementul incendiilor, tehnicile de căutare și salvare și adaptarea la condițiile locale. Sesiunile au loc în Diosig și Hajdúszoboszló, fiecare fiind adaptată la diferite aspecte de răspuns la dezastre.
Prin implicarea voluntarilor din județele Bihor și Hajdú-Bihar, programul nostru își propune să cultive cooperarea și încrederea peste granițe. De asemenea, ne angajăm să dezvoltăm noi proceduri de cooperare pentru a eficientiza eforturile comune în cadrul evenimentelor transfrontaliere.
Proiectul intitulat BAR (ROHU00451) a fost depus în colaborare cu Asociația Special Research Rescue Hajdú și Asociația Pentru Promovarea Afacerilor în România Durata proiectului se întinde pe 24 luni, concentrându-se pe prioritatea de a promova o cooperare transfrontalieră mai durabilă, bazată pe comunitate și mai eficientă.
Ca parte a proiectului, o nouă clădire de depozitare și odihnă a asociației va fi construită pe proprietatea Asociației Special Research Rescue Hajdú din Konyár, care acoperă o suprafață de 152 de metri pătrați. Această clădire va servi drept depozit pentru două mașini de salvare și majoritatea echipamentelor asociației, alături de facilități precum vestiare, băi și zone de odihnă pentru confortul personalului și activități de instruire.
În timpul construcției, instrumentele necesare pentru toate cele trei organizații participante vor fi modernizate, sporind eficiența operațiunilor de salvare. Sesiunile de instruire post-construcție vor avea loc în șase grupuri de 20 de persoane la instalația Asociația Special Research Rescue Hajdú Konyár, concentrându-se în primul rând pe îmbunătățirea primului ajutor, stabilizarea victimelor și abilitățile de tratare a rănilor pentru lucrătorii de salvare.
În faza inițială a proiectului, organizațiile partenere din România vor fi martorii unei dezvoltări sociale semnificative. APPAR va procura un vehicul de căutare și salvare cu intervenție rapidă și va îmbunătăți centrul de instruire cu instrumente de simulare. Unitățile voluntari de stingere a incendiilor ADI vor vedea îmbunătățiri ale echipamentelor, iar atelierele de prevenire a dezastrelor vor ajuta la dezvoltarea protocolului și a strategiei.